Nyheter

Kulturutveksling – Vesterålen!

Sigrun Tara Øverland

Onsdag 1. juli besøkte Salten Kultursamarbeid Sortland i Vesterålen, Den blå byen, for å høste erfaringer fra kulturarbeidet i regionen. Dette er en interessant region hvor satsingen på kultur har vært godt synlig i mange år.

Dagen ble tilbrakt i samtaler med leder for Kultursamarbeidet i Vesterålen, Vibeke Suhr og besøk på Kulturfabrikken hvor det ble omvisning med konstituert direktør Mona Dahl.

Kultursamarbeidet i Vesterålen
Vesterålen har en lang historie med regionalt kultursamarbeid. Gjennom Kultursamarbeidet i Vesterålen løser kommunene Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Sortland og Øksnes en rekke kulturoppgaver i fellesskap. Oppgavene spenner i dag fra film, friluftsliv og teaterinstruksjon til formidling av Vesterålens kulturhistorie og internasjonalt kultursamarbeid. Vi kan nevne interessante prosjekter som Laterna Magica filmfestival, Artist in residence og Tilbakestrøm. I mange sammenhenger fungerer Kultursamarbeidet også som en eksperimentkasse for kulturelle utviklingsprosjekter.

Kulturfabrikken
Vesterålens nye storstue, Kulturfabrikken, åpnet offisielt i oktober 2014. Kulturfabrikken inneholder kino, bibliotek, galleri, museum, kulturskole, verksteder, frivilligsentral og voksenopplæring. I tillegg har de to store flerbrukssaler hvor du kan oppleve alt fra konserter, teater til konferanser og fester. I hjertet av Kulturfabrikken fins det også en hyggelig kafe. I forbindelse med åpningen av Kulturfabrikken valgte kommunen å skille ut kulturavdelingen i et eget kommunalt foretak. Når man ser at det gjøres kutt i tilskuddsordninger og kulturbudsjetter mange steder i landet er det interessant å se hvordan de har valgt å løse kulturarbeidet på Sortland.

- Så langt har vi bare positive erfaringen med denne organiseringen, og stortrives i nye lokaler sier Mona Dahl, konstituert direktør for Kulturfabrikken.

Besøk Vesterålen
- Skal du feriere i Nordland i sommer kan jeg i tillegg til Salten anbefale et besøk til vakre Vesterålen, sier Hege Klette, prosjektleder for Salten Kultursamarbeid. Her finner du ikke bare vakker natur og hyggelige mennesker, men et yrende kulturliv!

Les mer om Vesterålens kunstnere, verksteder, skulpturer, installasjoner og gallerier.