Nyheter

Filmskapere på turne

Sørfold skole, vinner av beste skole 2017. Foto Sverre Breivik

I løpet av de neste ukene vil Deadline Media og Truls Krane Meby undervise i kunsten å skape film for lærere og elever i Saltens 10. klasser. Dette markerer starten for Filmfest Salten 2017 - 2018, hvor hensikten er å stimulere filminteressen ved å gi unge i Salten et kritisk og skapende forhold til film. Rundt 1000 elever vil få besøk av filmskaperne på denne turneen i regi av Salten Kultursamarbeid og «Den kulturelle skolesekken» (DKS).

Filmfest Salten er et årlig samarbeidsprosjekt mellom Salten Kultursamarbeid, DKS Bodø, Nordland Fylkeskommune, IRIS Salten og kommunene i Salten. Filmfesten er blitt en populær og viktig regional møteplass som bidrar til å trigge ungdoms interesse for film og motiverer til å bruke film som medium. Dette er et viktig bidrag til regionens breddesatsning innenfor filmskaping.

- Det er alltid spennende å se hvordan ungdommene bruker film som medium, sier Hege Klette, prosjektleder i Salten Kultursamarbeid. Hver filmfest kan vi glede oss over de flotte bidragene ungdommene har produsert. Kanskje finner vi noen av disse ungdommene igjen i den nasjonale eller internasjonale filmbransjen om noen år?


Filmproduksjon
Etter filmskaperturneen vil filmlærerne ved den enkelte skole veilede elevene i filmproduksjon. Utstyr kan lånes slik at alle elevene får være med å produsere film fra idé til ferdig produkt. Skolene sender de beste filmene i hver kategori til juryering. Av disse blir ca. 50 plukket ut til å være med i konkurransen om de gjeve prisene.  For å stimulere ungdom til å tenke på miljøet har IRIS fått sin egen Miljøpris.  Alle de nominerte filmene er i tillegg med å konkurrere om Folkets pris. Hvert år blir det laget ca. 250 filmer i dette prosjektet.

Filmgalla
Som avslutning på DKS-prosjektet arrangeres det i april 2017 en stor filmgalla ala Oscarutdelingen i Bodø. Her kommer alle tiendeklassingene i Salten med sine filmlærere. Før gallaen vises det en norsk film i Fram Kino hvor skuespillere og regissører er til stede for å snakke med ungdommen. Til selve gallaen kommer det også inviterte gjester og prisutdelere fra filmmiljøet, kulturlivet, kommuneadministrasjon og lokalpolitikken. Vinnerfilmene vises på storskjerm og det er kulturelle innslag av ungdom fra Salten og nasjonale artister mellom prisutdelingene. Under årets filmfest hadde vi blant annet gleden av å ha tidligere Kulturminister Hadia Tajik som prisutdeler. Per Sundnes er vår faste konferansier.

Filmskaperne
Truls Krane Meby er en filmskaper fra Lofoten, som har skrevet, regissert og klippet en rekke prisvinnende kortfilmer, deriblant «Grep» og «God Maskingeværlyd». I fjor vant han «Special jury award» under New Orleans Film Festival for kortfilmen «Verdensvevde Kropper», filmen hvor Heine Dybvik fra Valnesfjord spilte en viktig rolle. Truls vil besøke alle skolene i Salten med unntak av Bodø skolene.

Deadline Media, som gjennom 20 år med et kamera på skulderen har fått en solid kompetanse innen filmproduksjon og TV, vil holde dagskursene for Bodø skolene.